HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN PALYATİF BAKIM ÜNİTESİNDE UYGULAMAYA ÇIKMA DURUMLARININ PALYATİF BAKIMA İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİNE ETKİSİ

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN PALYATİF BAKIM ÜNİTESİNDE UYGULAMAYA ÇIKMA DURUMLARININ PALYATİF BAKIMA İLİŞKİN DÜŞÜNCELERİNE ETKİSİ

Authors

  • Siddika Ersoy Dr
  • Rukiye Yıldırım

Keywords:

Palyatif bakım, Öğrenci hemşire, Klinik uygulama

Abstract

Amaç: Araştırmanın amacı; lisans düzeyinde hemşirelik eğitimi alan ve Palyatif Bakım Ünitesi’ne uygulamaya çıkan ve çıkmayan öğrencilerin palyatif bakıma ilişkin düşünce ve görüşlerinin değerlendirilmesidir.

Materyal- Metod: Çalışma, lisans düzeyinde eğitim alan hemşirelik öğrencileri üzerinde planlanmıştır. Palyatif Bakım Ünitesi’ne uygulamaya çıkan ve çıkmayan öğrencilerin palyatif bakım ile ilgili düşünce ve tutumlarını belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Veriler Aralık 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında Isparta Şehir Hastanesinde toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak ilgili literatürler taranarak araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formları kullanılmıştır.

Bulgular: Uygulamada palyatif bakım biriminde uygulamaya çıkan 104 öğrenci deney ve hiç palyatif bakım uygulamasına çıkmayan 104 (%50) öğrenci kontrol grubunu oluşturmuştur. Uygulamadan önce Palyatif bakıma ilişkin eğitim aldığını belirten 74 (%35.60) kişi bulunmaktadır, 156 kişi (%75.00) palyatif bakım hastasına bakım vermeyi istediğini ifade etmiştir. Araştırmada kullanılan anket formunun A 25. Maddesi olan “Palyatif Ünitesi’nde Hastaların fizyolojik ihtiyaçlarının yanı sıra psikolojik ihtiyaçlarının da giderilmesi önemlidir” ifadesine öğrencilerin %98.10’unun katıldığı bulunmuştur. Ayrıca A27. madde olan “Palyatif bakım ekibinde hemşirelerin kilit rolleri bulunduğunu daha net anladım” ifadesine %85.60’ının katıldığı saptanmıştır.

Sonuç: Temel hemşirelik eğitim müfredatında palyatif bakıma ilişkin herhangi bir ders/ünitenin bulunmasının ve klinik alanda palyatif bakım hastasına bakım vermenin çok önemli olduğunu düşünmekteyiz.

Downloads

Published

26-10-2023